Printer Friendly Version 79. GODIŠNjICA PROBOJA POSLEDNЈIH PREŽIVELIH ZATVORENIKA U KONCENTRACIONOM LOGORU JASENOVAC @ 25 April 2024 09:44 AM

U hramu Svetog proroka Ilije u mestu Mlaka pored Jasenovca, 22.04.2024. godine, održano je molitveno sećanje na stradanje srpskog naroda u Drugom svetskom ratu. Na ovaj dan pre 79 godina došlo je do proboja poslednjih jasenovačkih logoraša, a 82 godine je prošlo od bitke na Kozari i početka akcije spasavanja dece Diane Budisavljević iz logora u Mlaki i Staroj Gradiški. Svetu arhijerejsku liturgiju služili su episkop buenosajreski i južno-centralnoamerički Kirilo Bojović, administrator Mitropolije zagrebačko-ljubljanske i episkop pakračko-slavonski Jovan Ćulibrk, uz sasluženje sveštenstva iz više eparhija.

Molitvenom skupu prisustvovali su državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog R.Srbije Ivan Bošnjak, ambasador R.Srbije u R.Hrvatskoj Jelena Milić, konzul žeran Vladimir Marjanović, direktor Arhiva Vojvodine Nebojša Kuzmanović, profesor Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe u Novom Sadu Zoran Pavlović, izaslanik predsednika Republike Srpske Siniša Mihajlović, izaslanik srpskog člana Predsedništva BiH Boško Tomić, predsednik Srpskog demokratskog foruma Jelena Nestorović, predstavnik Srpskog narodnog veća Emina Đurašević, predstavnici srpskih organizacija iz Crne Gore i iz Sisačko-moslovačke, Vukovarsko-sremske, Virovitičko-podravske, Karlovačke i Brodsko-posavske županije, kao i Rimokatoličke crkve.

Osvećenje žita i nafore izvršeno je na guvnu u porti manastira Jasenovac.