Printer Friendly Version 79. ГОДИШЊИЦА ПРОБОЈА ПОСЛЕДЊИХ ПРЕЖИВЕЛИХ ЗАТВОРЕНИКА У КОНЦЕНТРАЦИОНОМ ЛОГОРУ ЈАСЕНОВАЦ @ 25 April 2024 09:43 AM

У храму Светог пророка Илије у месту Млака поред Јасеновца, 22.04.2024. године, одржано је молитвено сећање на страдање српског народа у Другом светском рату. На овај дан пре 79 година дошло је до пробоја последњих јасеновачких логораша, а 82 године је прошло од битке на Козари и почетка акције спасавања деце Диане Будисављевић из логора у Млаки и Старој Градишки. Свету архијерејску литургију служили су епископ буеносајрески и јужно-централноамерички Кирило Бојовић, администратор Митрополије загребачко-љубљанске и епископ пакрачко-славонски Јован Ћулибрк, уз саслужење свештенства из више епархија.

Молитвеном скупу присуствовали су државни секретар у Министарству за људска и мањинска права и друштвени дијалог Р.Србије Иван Бошњак, амбасадор Р.Србије у Р.Хрватској Јелена Милић, конзул жеран Владимир Марјановић, директор Архива Војводине Небојша Кузмановић, професор Правног факултета за привреду и правосуђе у Новом Саду Зоран Павловић, изасланик председника Републике Српске Синиша Михајловић, изасланик српског члана Председништва БиХ Бошко Томић, председник Српског демократског форума Јелена Несторовић, представник Српског народног већа Емина Ђурашевић, представници српских организација из Црне Горе и из Сисачко-мословачке, Вуковарско-сремске, Вировитичко-подравске, Карловачке и Бродско-посавске жупаније, као и Римокатоличке цркве.

Освећење жита и нафоре извршено је на гувну у порти манастира Јасеновац.