Printer Friendly Version KONCERT BOJANE PEKOVIĆ I ANSAMBLA UMETNIČKA PORODICA @ 19 April 2024 12:32 PM

U organizaciji ustanove u kulturi Srpski dom i Zajedničkog veća opština, 16.04.2024. godine, u Srpskom domu u Vukovaru, održan je koncert Bojane Peković i ansambla Umetnička porodica. Na repertoaru su bila najpoznatija dela srpske epike, lična autorska dela B.Peković, kao i narodne pesme u nesvakidašnjem spoju drevnog i savremenog. Bojana Peković iz Kraljeva poznata je srpska guslarka i pevačica. Srednju muzičku školu na smeru etnomuzikologije završila je u Kraljevu, gde se bavila pevanjem i sviranjem gajdi, frule, okarine i kavala.

Nakon upisa na Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu odlučila je da ode u Finsku, gde upisuje Muzičku akademiju Sibelijus u Helsinkiju, a gusle postaju njen glavni instrument. Na njen zahtev muzička akademija je donela odluku o uvođenju gusli u program fakulteta i tako postaje prvi student u istoriji koji proučava gusle.

Ansambl Umetnička porodica čine: Nikola Peković harmonika, Nikola Cvetković klavir, Andrija Minčić klarinet, Đorđe Hartl bubnjevi, Branko Vučetin bas gitara i Aleksandra Prokić bek vokal.