Printer Friendly Version 79. GODIŠNjICA OSLOBOĐENjA VUKOVARA OD FAŠIZMA U DRUGOM SVETSKOM RATU I PROBOJA SREMSKOG FRONTA @ 16 April 2024 10:55 AM

U organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista R.Hrvatske i Zajednice udruženja antifašističkih boraca i antifašista Vukovarsko-sremske županije, u Iloku, Šarengradu i Vukovaru je 12.04.2024. godine, svečano obeležena 79. godišnjica oslobođenja Vukovara od fašizma u Drugom svetskom ratu i proboja Sremskog fronta. Obeležavanje je započelo u Iloku, prijemom delegacije iz R.Srbije kod gradonačelnice Marine Budimir i polaganjem venaca kod Spomenika i kosturnice borcima i oficirima Crvene armije. Zatim su položeni venci i odana počast palim borcima na partizanskim grobljima u Iloku i Šarengradu.

Centralna manifestacija održana je ispred Spomen-kosturnice žrtava Dudika, palih boraca 5. Vojvođanske brigade i boraca Crvene armije, na Trgu žrtava fašizma u Vukovaru. Program je završen svečanom akademijom „Antifašizam nasuprot fašizaciji društva“. U programu su učestvovali učenici Gimnazije Vukovar koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu po modelu A i etno grupa Đurđevak.

Vence su položili predsednik Zajednice udruženja antifašističkih boraca i antifašista Vukovarsko-sremske županije Lazo Đokić, poslanici u Hrvatskom saboru Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Boris Milošević, predsednik ZVO-a Dejan Drakulić, zamenik župana u Vukovarsko-sremskoj županiji Srđan Jeremić, predsednik DSS Srđan Milaković, predstavnici udruženja boraca Prve proleterske brigade iz Beograda, SUBNOR-a Sremska Mitrovica, Distrikta Brčko i Bijeljine, SABNOR kantona Sarajevo i Tuzla, UABNOR Srebrenik i Grdačac i dr. Diplomatski i konzularni kor predstavljali su ministar savetnik u Ambasadi Ruske Federacije u Zagrebu Andrej Kiselev i konzul žeran Vladimir Marjanović.