Printer Friendly Version 79. ГОДИШЊИЦА ОСЛОБОЂЕЊА ВУКОВАРА ОД ФАШИЗМА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ И ПРОБОЈА СРЕМСКОГ ФРОНТА @ 16 April 2024 10:54 AM

У организацији Савеза антифашистичких бораца и антифашиста Р.Хрватске и Заједнице удружења антифашистичких бораца и антифашиста Вуковарско-сремске жупаније, у Илоку, Шаренграду и Вуковару је 12.04.2024. године, свечано обележена 79. годишњица ослобођења Вуковара од фашизма у Другом светском рату и пробоја Сремског фронта. Обележавање је започело у Илоку, пријемом делегације из Р.Србије код градоначелнице Марине Будимир и полагањем венаца код Споменика и костурнице борцима и официрима Црвене армије. Затим су положени венци и одана почаст палим борцима на партизанским гробљима у Илоку и Шаренграду.

Централна манифестација одржана је испред Спомен-костурнице жртава Дудика, палих бораца 5. Војвођанске бригаде и бораца Црвене армије, на Тргу жртава фашизма у Вуковару. Програм је завршен свечаном академијом „Антифашизам насупрот фашизацији друштва“. У програму су учествовали ученици Гимназије Вуковар који похађају наставу на српском језику и ћириличном писму по моделу А и етно група Ђурђевак.

Венце су положили председник Заједнице удружења антифашистичких бораца и антифашиста Вуковарско-сремске жупаније Лазо Ђокић, посланици у Хрватском сабору Милорад Пуповац, Драгана Јецков и Борис Милошевић, председник ЗВО-а Дејан Дракулић, заменик жупана у Вуковарско-сремској жупанији Срђан Јеремић, председник ДСС Срђан Милаковић, представници удружења бораца Прве пролетерске бригаде из Београда, СУБНОР-а Сремска Митровица, Дистрикта Брчко и Бијељине, САБНОР кантона Сарајево и Тузла, УАБНОР Сребреник и Грдачац и др. Дипломатски и конзуларни кор представљали су министар саветник у Амбасади Руске Федерације у Загребу Андреј Киселев и конзул жеран Владимир Марјановић.