Printer Friendly Version 79. GODIŠNЈICA BOLMANSKE BITKE @ 26 March 2024 11:06 AM

U organizaciji Opštine Jagodnjak i Udruženja antifašističkih boraca i antifašista (UABA) Beli Manastir, u Bolmanu je 23.03.2024. godine, svečano obeležena 79. godišnjica Bolmanske bitke. Venci su položeni na Spomenik palim borcima Treće jugoslavenske armije na raskrsnici puteva kod Bolmana, kao i na Spomeniku palim borcima NOR-a i žrtvama fašističkog terora u tematskom parku u centru sela. Nakon toga učesnici su obišli spomen sobu (mali muzej) Bolmanske bitke u Domu kulture, a program je završen svečanom akademijom i programom koji su izveli učenici iz Osnovne škole Jagodnjak koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu po modelu A i članovi SKD-a “Prosvjeta“- Pododbor Jagodnjak.

Vence su položili predsednik UABA Beli Manastir Nikola Opačić, predsednik Opštine Jagodnjak Danijela Mlinarević, predsednik Pokrajinskog odbora SUBNOR-a AP Vojvodine Jovo Baroševčić, predsednik SABA R.Hrvatske Franjo Habulin, poslanici u Hrvatskom saboru Dragana Jeckov i Veljko Kajtazi, predsednik ZVO-a Dejan Drakulić, predstavnici opštinskih i mesnih odbora SUBNOR-a Apatin, Bečej, Inđija, Rastina, Sombor, Sremska Mitrovica i Subotica, kustosi Muzeja Vojvodine, delegacija SUBNOR-a Distrikta Brčko, Savez Roma “Kali Sara” i lokalni predstavnici SABA i veća SNM iz R.Hrvatske.

Diplomatski i konzularni kor predstavljali su vojni izaslanik odbrane Ruske Federacije u R.Hrvatskoj general major Genadij Možajev i konzul-treći sekretar u Ambasadi Ruske Federacije u Zagrebu Jaroslav Gončarov, generalni konzul R.Mađarske u Osijeku Janos Magdo i konzul-žeran Generalnog konzulata R.Srbije u Vukovaru Vladimir Marjanović.

Bolmanska bitka koja se vodila od 06 do 21.03.1945. godine, bila je poslednja u kojoj su nemačke snage ofanzivom napale jedinice Jugoslovenske i Crvene armije u pokušaju da ponovo zauzmu Baranju kao prostor ključan za izvlačenje svojih jedinica s jugoistoka Evrope. Napad nije uspeo i nakon 20 dana dolazi do proboja Sremskom fronta i oslobođenja zemlje. U bitci je učestovala 51. udarna Vojvođanska divizija potpomognuta jedinicama Crvene armije. Kod spomenika na raskršću puteva koji od Bolmana vode ka Petlovcu i Baranjskom Petrovom Selu, sahranjeno je više od 600 boraca, a u samom mestu Bolman sahranjeno je oko 120 žrtava.