Printer Friendly Version 79. ГОДИШЊИЦА БОЛМАНСКЕ БИТКЕ @ 26 March 2024 10:58 AM

У организацији Општине Јагодњак и Удружења антифашистичких бораца и антифашиста (УАБА) Бели Манастир, у Болману је 23.03.2024. године, свечано обележена 79. годишњица Болманске битке. Венци су положени на Споменик палим борцима Треће југославенске армије на раскрсници путева код Болмана, као и на Споменику палим борцима НОР-а и жртвама фашистичког терора у тематском парку у центру села. Након тога учесници су обишли спомен собу (мали музеј) Болманске битке у Дому културе, а програм је завршен свечаном академијом и програмом који су извели ученици из Основне школе Јагодњак који похађају наставу на српском језику и ћириличном писму по моделу А и чланови СКД-а “Просвјета“- Пододбор Јагодњак.

Венце су положили председник УАБА Бели Манастир Никола Опачић, председник Општине Јагодњак Данијела Млинаревић, председник Покрајинског одбора СУБНОР-а АП Војводине Јово Барошевчић, председник САБА Р.Хрватске Фрањо Хабулин, посланици у Хрватском сабору Драгана Јецков и Вељко Кајтази, председник ЗВО-а Дејан Дракулић, представници општинских и месних одбора СУБНОР-а Апатин, Бечеј, Инђија, Растина, Сомбор, Сремска Митровица и Суботица, кустоси Музеја Војводине, делегација СУБНОР-а Дистрикта Брчко, Савез Рома “Кали Сара” и локални представници САБА и већа СНМ из Р.Хрватске.

Дипломатски и конзуларни кор представљали су војни изасланик одбране Руске Федерације у Р.Хрватској генерал мајор Генадиј Можајев и конзул-трећи секретар у Амбасади Руске Федерације у Загребу Јарослав Гончаров, генерални конзул Р.Мађарске у Осијеку Јанос Магдо и конзул жеран Генералног конзулата Р.Србије у Вуковару Владимир Марјановић.

Болманска битка која се водила од 06 до 21.03.1945. године, била је последња у којој су немачке снаге офанзивом напале јединице Југословенске и Црвене армије у покушају да поново заузму Барању као простор кључан за извлачење својих јединица с југоистока Европе. Напад није успео и након 20 дана долази до пробоја Сремском фронта и ослобођења земље. У битци је учестовала 51. ударна Војвођанска дивизија потпомогнута јединицама Црвене армије. Код споменика на раскршћу путева који од Болмана воде ка Петловцу и Барањском Петровом Селу, сахрањено је више од 600 бораца, а у самом месту Болман сахрањено је око 120 жртава.