Printer Friendly Version MEĐUNARODNO NAUČNO-STRUČNI SKUP “9. DANI ICARUS HRVATSKA“ U OSIJEKU @ 18 March 2024 09:00 AM

Na Akademiji za umetnost i kulturu u Osijeku, od 13. do 15.03.2024. godine, održan je Međunarodno naučno-stručni skup “9. dani ICARUS Hrvatska“, „Baština bez granica: kulturne i edukacijske prakse i nove perspektive“. Iz R.Srbije na skupu su učestvovali predstavnici Arhiva Vojvodine, direktor Nebojša Kuzmanović, arhivski savetnik Dragana Kapić, viši arhivisti LJiljana Bubnjević i Dejan Maoduš, Narodne biblioteke Srbije, bibliotekar Dušan Nikodijević, Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“, načelnik Sektora za nabavku i obradu bibliotečkog materijala Tatjana Brzulović Stanisavljević, Istorijskog arhiva Grada Novog Sada, viši arhivista Sara Samardžić, Doma kulture Studentski grad, bibliotekar Andrija Stojanović, Zavoda za kulturu Vojvođanskih Hrvata, direktor Katarina Čeliković, Danube Competence Center, generalni sekretar Ivana Samardžić i Novinsko izdavačkе kućе Hrvatska riječ, glavni i odgovorni urednik Zlata Vasiljević.

Na naučnom skupu kome su prisustvovali učesnici iz osam zemalja (Austrija, Italija, Mađarska, Letonija, Estonija, Srbija, BiH i Hrvatska), predstavnici iz R.Srbije održali su sledeća izlaganja:

-Sara Samardžić „Topoteka Almaški kraj“,

-Dragana Katić „Grci u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini 1945. – 1949. godini“,

-LJiljana Bubnjević „Prikaz arhivske evidencije o migracijama stanovništva na teritoriji Bačke i Banata tokom 18. i 19. veka“,

-Andrija Stojanović „Uloga arhiva i arhivista u participativnim umetničkim praksama na primeru projekta Oni žive - studentski životi kroz kontekstualne umetničke prakse“,

-Dušan Nikodijević „Obrada arhivske građe u Narodnoj biblioteci Srbije“,

-Tatjana Brzulović Stanisavljević „Uloga biblioteka u očuvanju kulturno-istorijskog nasleđa Srbije“,

-Katarina Čeliković „Prezentacija kulture Hrvata u Srbiji u digitalnom okruženju“,

-Ivana Samardžić „Razvoj Kulturne rute Saveta Evrope Ruta rimskih careva i Dunavska vinska ruta”

-Zlata Vasiljević “Hrvatska riječ i digitalni mediji“.

Delegacija Arhiva Vojvodine, 14.03.2024. godine, posetila je Generalni konzulat R.Srbije u Vukovaru, gde je sa konzulom žeranom Vladimirom Marjanovićem razgovarano o budućoj saradnji i organizaciji izložbi i predavanja povodom istorijskih jubileja.

Tokom posete Zajedničkom veću opština u Vukovaru delegacija je obišla i Srpski kulturni centar i biblioteku Zaharija Orfelin i dogovorila saradnju u projektu digitalizacije građe biblioteke.