Printer Friendly Version МЕЂУНАРОДНО НАУЧНО-СТРУЧНИ СКУП “9. ДАНИ ICARUS ХРВАТСКА“ У ОСИЈЕКУ @ 18 March 2024 08:53 AM

На Академији за уметност и културу у Осијеку, од 13. до 15.03.2024. године, одржан је Међународно научно-стручни скуп “9. дани ICARUS Хрватска“, „Баштина без граница: културне и едукацијске праксе и нове перспективе“. Из Р.Србије на скупу су учествовали представници Архива Војводине, директор Небојша Кузмановић, архивски саветник Драгана Капић, виши архивисти Љиљана Бубњевић и Дејан Маодуш, Народне библиотеке Србије, библиотекар Душан Никодијевић, Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“, начелник Сектора за набавку и обраду библиотечког материјала Татјана Брзуловић Станисављевић, Историјског архива Града Новог Сада, виши архивиста Сара Самарџић, Дома културе Студентски град, библиотекар Андрија Стојановић, Завода за културу Војвођанских Хрвата, директор Катарина Челиковић, Danube Competence Center, генерални секретар Ивана Самарџић и Новинско издавачке куће Хрватска ријеч, главни и одговорни уредник Злата Васиљевић.

На научном скупу коме су присуствовали учесници из осам земаља (Аустрија, Италија, Мађарска, Летонија, Естонија, Србија, БиХ и Хрватска), представници из Р.Србије одржали су следећа излагања:

-Сара Самарџић „Топотека Алмашки крај“,

-Драгана Катић „Грци у Аутономној Покрајини Војводини 1945. – 1949. години“,

-Љиљана Бубњевић „Приказ архивске евиденције о миграцијама становништва на територији Бачке и Баната током 18. и 19. века“,

-Андрија Стојановић „Улога архива и архивиста у партиципативним уметничким праксама на примеру пројекта Они живе - студентски животи кроз контекстуалне уметничке праксе“,

-Душан Никодијевић „Обрада архивске грађе у Народној библиотеци Србије“,

-Татјана Брзуловић Станисављевић „Улога библиотека у очувању културно-историјског наслеђа Србије“,

-Катарина Челиковић „Презентација културе Хрвата у Србији у дигиталном окружењу“,

-Ивана Самарџић „Развој Културне руте Савета Европе Рута римских царева и Дунавска винска рута”

-Злата Васиљевић “Хрватска ријеч и дигитални медији“.

Делегација Архива Војводине, 14.03.2024. године, посетила је Генерални конзулат Р.Србије у Вуковару, где је са конзулом жераном Владимиром Марјановићем разговарано о будућој сарадњи и организацији изложби и предавања поводом историјских јубилеја.

Током посете Заједничком већу општина у Вуковару делегација је обишла и Српски културни центар и библиотеку Захарија Орфелин и договорила сарадњу у пројекту дигитализације грађе библиотеке.