Printer Friendly Version SVEČANA AKADEMIJA PROVODOM DANA DRŽAVNOSTI - SRETENJA @ 18 February 2024 04:46 PM

Svečana akademija povodom proslave Dana državnosti R.Srbije – Sretenja, održana je 16.02.2024. godine u Srpskom domu u Vukovaru, u organizaciji Generalnog konzulata R.Srbije u Vukovaru, Zajedničkog veća opština i Srpskog doma, a uz podršku Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova R.Srbije.

U programu su učestvovali trio „Neda Nikolić“ u sastavu Nemanja Nikolić klavir, Aleksandar Petpović bas gitara i Neda Nikolić frula koji su izveli pesme sa prostora Balkana i Evrope.

Dramski umetnik Aleksandar Dunić izveo je monodramu „Miloš Veliki – Knjaz Serpski“, autora Milovana Vitezovića, u režiji Milana Rusa i produkciji Srpskog pozorišta u Mađarskoj.

Srpsko pevačko društvo „Javor“ iz Vukovara otpevalo je himne R.Srbije i R.Hrvatske.

Prazničnu besedu održao je predstavnik Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova R.Srbije Đorđe Aleksić. Govorio je o značaju misli u narodu a posebno misli o slobodi koja je i podigla srpskog seljaka 1804. godine na ustanak, kao i o usvajanju ustava 1835. godine, stradanjima srpskog naroda kroz vekove, paloj braći i značaju crkvenog praznika Sretenje Gospodnje.

Konzul žeran Vladimir Marjanović govorio je o povezanosti sa vukovarskim školama u kojima se nastava realizuje na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, značaju praznika Sretenje i očuvanju srpskih instutucija na ovom prostoru.

Svečanoj akademiji prisustvovali su učenici iz vukovarskih srednjih škola koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu po modelu „A“, kao i najviši predstavnici srpske nacionalne zajednice u R.Hrvatskoj.