Printer Friendly Version СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА ПОВОДОМ ДАНА ДРЖАВНОСТИ - СРЕТЕЊА @ 18 February 2024 04:35 PM

Свечана академија поводом прославе Дана државности Р.Србије – Сретења, одржана је 16.02.2024. године у Српском дому у Вуковару, у организацији Генералног конзулата Р.Србије у Вуковару, Заједничког већа општина и Српског дома, а уз подршку Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Р.Србије

У програму су учествовали трио „Неда Николић“ у саставу Немања Николић клавир, Александар Петpовић бас гитара и Неда Николић фрула који су извели песме са простора Балкана и Европе.

Драмски уметник Александар Дунић извео је монодраму „Милош Велики – Књаз Серпски“, аутора Милована Витезовића, у режији Милана Руса и продукцији Српског позоришта у Мађарској.

Српско певачко друштво „Јавор“ из Вуковара отпевало је химне Р.Србије и Р.Хрватске.

Празничну беседу одржао је представник Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Р.Србије Ђorđe Алексић. Говорио је о значају мисли у народу а посебно мисли о слободи која је и подигла српског сељака 1804. године на устанак, као и о усвајању устава 1835. године, страдањима српског народа кроз векове, палој браћи и значају црквеног празника Сретење Господње.

Конзул жеран Владимир Марјановић говорио је о повезаности са вуковарским школама у којима се настава реализује на српском језику и ћириличном писму, значају празника Сретење и очувању српских инстутуција на овом простору.

Свечаној академији присуствовали су ученици из вуковарских средњих школа који похађају наставу на српском језику и ћириличном писму по моделу „А“, као и највиши представници српске националне заједнице у Р.Хрватској.