Printer Friendly Version 30.03.2023 Одржан радни састанак делегације АП Војводина и дожупана Срђана Јеремића, коме је присуствовао и ГК РС у Вуковару г.Александар Накић @ 31 March 2023 01:37 PM

Делегација у саставу подсекретар покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Станислав Радуловић, помоћник секретара за савремено стваралаштво Јелена Добровић Бојановић и помоћник секретара за односе с верским заједницама Мирослав Илић јуче су били у радној посети Вуковарско – сремској жупанији, на позив заменика жупана господина Срђана Јеремића, где су разговарали о потенцијалној сарадњи на пројектима. Теме радног састанка биле су везане за пројекте ИПА прекограничне сарадње у новом програмском циклусу од 2021. до 2027. године „На данашњем иницијалном састанаку представљен је предлог пројекта „Дунав нас спаја“, који је интересантан из више разлога“ рекао је подсекретар Радуловић и прецизирао да „како и сам назив пројекта сугерише, везан за промоцију и фокусирање на подунавске регије, што представља актуелну тему, у контексту чињенице да је АПВ председавала Радном заједницом подунавских регија у периоду 2021-2022. године. С друге стране, предложени пројекат има компоненту која се великим делом ослања на културу, а важно је навести да је ресорни секретаријат имао позитивна искуства везана за учешће у пројекатима ИПА прекограничне сарадње у претходном периоду.“ Наш данашњи разговор усмерен је на могућности за сарадњу уочи расписивања јавног позива из ИПА програма прекограничне сарадње Хрватска – Србија, рекао је заменик жупана Срђан Јеремић додавши како су кроз дијалог већ одређени конкретни пројектни програми на које су ставили акценат. Срђан Јеремић је овом приликом прецизирао да пројект „Дунав нас спаја“ има за циљ да повеже националне мањине наше жупаније, с онима с подручја АП Војводине. „Жеља нам је да националне мањине обе државе буду прави мост сарадње и повезивања Републике Хрватске и Републике Србије“, нагласио је Јеремић рекавши како је одобрење наведеног пројекта од изузетне важности за националне мањине јер ће им та финансијска средства олакшати спровођење даљих активности и омогућити им реализацију великог броја програма и пројеката с циљем очувања културне баштине и традиције. На радном састанку, поред представника Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, присуствовали су присуствовали и представници АПВ Александар Ђедовац, директор Фонда за избегла, расељена лица и сарадњу са Србима у региону, Огњен Допуђ, директор Фонда „Европски послови“ и Генерални Конзул Републике Србије у Вуковару господин Александар Накић. 

 

 

Након радног састанка, Генерални Конзул Александар Накић је делегацији организовао обилазак православног Храма Свете Петке у Вуковару, који је саграђен је у раздобљу од 1807. до 1811. године. Након обиласка, делегација покрајинске владе је изразила спремност за учешће у реализацији манифестације Бранкови дани, која је посвећена песништву у спомен на великог српског песника Бранка Радичевића, а која се традиционално одржава у Доброј води, у вуковарској Адици.