Printer Friendly Version 29.12.2022 Градско веће Вуковара донело је 29. децембра одлуку о изменама Статута, чиме је избрисана одредба о званичној употреби српског језика и ћириличног писма на подручју тог града у Хрватској @ 16 January 2023 02:17 PM

           

Овом одлуком је ван снаге стављена равноправна званична употреба језика и писма српске националне мањине у друштвеном и јавном животу, те у званичној комуникацији у јавним пословима на подручју Вуковара.

У појашњену одлуке навoди се да јој је претходила објава званичних резултата пописа становништва спроведеног 2021. године, према којима у Вуковару живи 29,73 посто Срба.

То је, како се наводи, мање од једне трећине од укупног броја становника, "те на тај начин не остварују право на званичну употребу српског језика и ћириличног писма на подручју града Вуковара". До сада је српски живаљ имао право на свој матерњи језик и ћирилично писмо, али само у домену теорије, због познатог става градоначелника Вуковара и његових партнерских следбеника. Пракса је да у Скупштини града српске интересе највише заступа г.Милаковић ( ДСС).

Укидање ове одредбе не доводи у питање друга мањинска права српске мањине у Вуковару која су регулисана другим прописима – образовање на мањинском језику и писму, издавање двојезичних исправа на захтев, културну аутономију, политичку заступљеност, мањинску самоуправу и друго.