Printer Friendly Version 08.12.2022 У Вуковару обележено 78 година од десанта на Дунаву којим је покушан пробој Сремског фронта @ 23 December 2022 02:25 PM

                   

Након што је савезничка војска средином новембра 1944. године остварила значајну победу у Батинској бици у Барањи, у ноћи са 7. на 8. децембар покушала је сличан напад на Дунаву  да изврши и код Вуковара и на тај начин пробије Сремски фронт. Битке око Вуковара вођене су неколико дана, али је форсирање Дунава на крају било неуспешно уз бројне жртве са обе стране. Напад су предводиле јединице 5. војвођанске бригаде и јединице Црвене армије. Овај датум обележава се у Вуковару сваке године, а тако је било и овога пута када су се 8. децембра код споменика у Борову насељу окупиле бројне делегације.

Централна манифестација одржана је код споменика у Борову насељу уз полагање венаца, кратко обраћање организатора те крати програм и рецитације вуковарских гимназијалаца. Споменик у парку у Борову насељу посвећен је управо погинулима у десанту Дунава и један је од привих спомен-обележја на овим просторима. Подигли су га радници фабрике Борово још 1946. године.

Обележавање годишњице наставило се потом у Вуковару где су венци положени на спомен костурници код болнице у којој су сахрањени погинули војници Југословенске и Црвене армије уз бројне жртве убијене на Дудику. Један заједнички венац бачен је и у Дунав код вуковарске луке те је на тај начин одана почаст свима онима који су тих децембарских дана 1944. године своје животе завршили у другој највећој европској реци.Међу бројним делегацијама венац је положио и ГК РС у Вуковару Александар Накић .