Printer Friendly Version 08. и 09.05.2022 Обележавање Дана националних мањина Града Осијека @ 25 October 2022 02:22 PM

Генерални конзул РС у Вуковару Александар Накић  и конзулка Републике Србије  Људмила Остојић присуствовали су манифестацији која је обележена у Осијеку.

Дан националних мањина Града Осијека 2022 обележен је 8. и 9.маја на централном градском тргу наступом фолклорних група, а мањине су се представиле и изворним етно-гастрономским специјалитетима.У жељи да се припадницима националних мањина омогући још боља презентација њихове традиције, културе и обичаја Градско веће је пре две године 9.мај прогласило Даном националних мањина Града Осијека као подстицај и подршка националним мањинама потврђујући Град Осијек као мултиетничку, мултинационалну и мултиконфесионалну средину. Ове су године грађани по први пут имали прилику заједно уживати и поделити радосне тренутке прославе овог дана.

Дан националних мањина Града Осијека обележен је на две локације и у два дана: 8.маја етно-гастро понудом и наступом фолклорних група на Тргу Анте Старчевића те 9.маја „Разговорима с књигом“ у Старој пекари. Била је то прилика да се представници националних мањина презентују кроз културно-уметнички програм који су чиниле игре и песме карактеристичне за сваку националну мањину те кроз гастро понуду препуну сланих и слатких делиција као и традиционалних јела везаних за сваку националну мањину на изложбеним штандовима.

Манифестацији су присуствовали и директор Владине канцеларије за људска права и права националних мањина Ален Тахири, конзул Албаније Басри Халити, генерални конзул Републике Мађарске у Осијеку Јанош Шандор Фузик, амбасадор Северне Македоније Милан Татаи, опуномоћена министарка амбасаде Северне Македоније у Хрватској Маја Апостолова Балабурски.