Printer Friendly Version 21.02.2022. - Prijava birača za glasanje u inostranstvu @ 21 February 2022 01:25 PM

Povodom predstojećih izbora u Republici Srbiji, raspisanim za 3. april 2022. godine, obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije, najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska (do 12. marta 2022. godine u ponoć), mogu podneti zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima glasati u inostranstvu.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) izdalo je Obaveštenje za birače koji imaju boraviše u inostranstvu o ostvarivanju biračkog prava na izborima koji će biti održani 3. aprila 2022. godine.

Obaveštenje se može preuzeti na linku.

Podnosioci zahteva putem javnog portala MDULS, na internet stranici, mogu da provere da li su upisani u Jedinstveni  birački spisak (JBS).

Državljani Republike Srbije koji imaju prijavljeno prebivalište u Republici Srbiji mogu da podnesu zahtev za glasanje u inostranstvu. Uz propisani formular potrebno je priložiti i kopiju važeće biometrijske lične karte Republike Srbije ili kopiju važećeg biometrijskoj pasoša Republike Srbije.

Napomena: poželjno je da podnosilac zahteva dostavi kopiju iščitane lične karte, ukoliko je poseduje.

Zahtev za upis u birački spisak podataka da će birač glasati u inostranstvu, možete da preuzmete ovde.

Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu obavezno mora da sadrži sledeće podatke: ime i prezime birača; jedinstveni matični broj birača; opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta birača u zemlji, kao i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u inostranstvu prema kojoj će birač glasati na predstojećim izborima i potpis podnosioca zahteva.

Ističemo, da državljani Republike Srbije sa biračkim pravom podnose zahtev za glasanje u inostranstvu preko diplomatsko-konzularnog predstavništva najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska, odnosno do ponoći 12. marta 2022. godine (lokalno vreme u Republici Srbiji).

Lice koje je državljanin Republike Srbije i ima prijavljeno prebivalište u Republici Srbiji, a nije upisano u JBS neophodno je da najpre podnese zahtev za upis u JBS. Tek pošto zahtev bude rešen, odnosno nadležni organ donese rešenje o upisu u JBS, onda se može primiti odnosno procesuirati zahtev za glasanje u inostranstvu.

Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak u Republici Srbiji možete da preumete ovde.

Popunjeni zahtevi mogu se dostaviti Generalnom konzulatu Republike Srbije u Vukovaru lično, poštom ili na e-mail: vukovargk@gmail.com