Printer Friendly Version 08.07. 2021. - Српска деца из региона у посети Министарству спољних послова Србије @ 8 July 2021 02:40 PM

 

Шеф српске дипломатије Никола Селаковић примио је данас у Министарству спољних послова учеснике Летњег кампа за српску децу из региона и том приликом је младе госте упознао са својим радом и начином на који функционише Министарство.

Селаковић је изразио задовољство што су учесници Летњег кампа у посети главном граду Србије и поручио да је Београд престоница свих Срба.

„Овде на овим зидовима можете да видите континуитет наше државности у новом веку. Да видите шта то иза нас стоји да бисмо знали за шта се боримо и шта ћемо једнога дана оставити својој деци. Ја имам два сина и једну ћерку, и све што радим радим за њих и будућност сваког детета у Србији и сваког српског детета“, рекао је Селаковић.

Министар је истакао да је Београд град који се убрзано мења и расте, град у који хрле сви са Балкана, и пожелео српској деци из региона да што чешће долазе и упознају Србију.

Говорећи о знаменитостима Београда, Селаковић је посебно издвојио Храм Светог Саве и подвукао да смо сви веома поносни на најлепши православни храм у свету.

„Желим да видите и Нови Сад и Ниш, Врњачку бању, Студеницу, Дрвенград, Златибор, Сомбор, Вршац, да видите како лепа места овде постоје и колико је наша Србија дивна земља“, рекао је министар.

Селаковић се посебно осврнуо на натпис на дечјим мајицама „Учимо ћирилицу“, и поручио да је важно да уче и друге језике, али да не забораве наш српски језик и ћирилицу.

„Ако ми Срби не будемо чували ћирилицу, неће је нико сачувати за нас“, рекао је министар.

Констатујући да су овој групи учесника Летњег кампа и деца из далматинског Косова, Селаковић је поручио да Срби не могу да побегну од свог Косова а ни Косово од њих.

„То је део наше душе, нашег идентитета и генетског кода, то је мотив наше борбе и живота наше нације“, нагласио је министар.

Такође, министар је изразио задовољство што је с учесницима Летњег кампа и њихов свештеник и нагласио да то управо показује да тамо где опстаје српска црква, опстаје и наш народ.

Селаковић је пожелео организаторима Летњег кампа да што више деце доводе у Београд, рекавши да ће их у Министарству спољних послова увек чекати отворена врата.

„Вама желим да будете узорни грађани у држави у којој живите, али да волите и чувате свој српски род, српско православно име, ћирилицу и наш српски језик“, закључио је Селаковић.

Добродошлицу учесницима Летњег кампа пожелела је и супруга председника Србије Тамара Вучић.

„Поред тога што сте добри ученици и извршавате своје обавезе, свако од вас има и неки хоби. Неко се бави спортом, музиком, певате, бавите се фолклором, глумом. Ако данас треба да вам дам савет, онда је управо то да задржите своје хобије. Они ће вам помоћи у периоду адолесценције да ту снажну енергију усмерите у добром правцу“, поручила је Тамара Вучић.

Такође, пожелела је да из Србије понесу добре емоције и лепа искуства која ће их увек изнова враћати овде.

У групи која је посетила Министарство било је 44 деце, узраста од 7 до 14 година из Уздоља, Вира, Куле Атлагића, Ислама Грчког, Радучића, Нунића, Задра, Брибира, Ђеврсака, Риђана, Оџака, Босанског Грахова, Дрвара, Босанског Петровца и Гламоча.

Деца су данас имала прилику да посете и Музеј српске дипломатије, који се налази у згради Министарства спољних послова, где су упозната са делима великих српских дипломата.

Летњи камп за српску децу из региона се организује у периоду од 4. до 9. јула 2021. године у Новом Саду и Београду. Организатори кампа су народна посланица Сања Лакић и Душко Ћутило, директор Покрајинског фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону.