Printer Friendly Version 28.01.2021. - Селаковић: Србија посвећена вредностима Јадранско-јонске иницијативе @ 28 January 2021 01:48 PM

Србија је посвећена вредностима Јадранско-јонске иницијативе и одговарајуће стратегије, као оквира у којем се спроводе активности које јачају европски пут наше земље, све време стварајући боље место за живот заједно са државама чланицама ЕУ које учествују, рекао је министар спољних послова Никола Селаковић на видео конференцији Петог форума Стратегије ЕУ за јадрански и јонски регион.

„Упркос тешким изазовима са којима се суочила због пандемије вируса корона, Србија је током председавања Јадранско-јонској иницијативи успела да одржи континуитет у примени основних вредности усвојених потписивањем Анконске декларације“, изјавио је данас министар Селаковић.

Шеф српске дипломатије истакао је да је наша земља посвећена вредностима Јадранско-јонске иницијативе (ЈЈИ) и када је преузела једногодишње председавање том иницијативом и председавање Стратегијом ЕУ за јадранско-јонски регион имала је амбициозне планове, првенствено да настави да продубљује сарадњу у оквиру јадранског и јонског региона.

Министар је објаснио да је Србија кроз заједничке напоре, истовремено са традиционалним активностима, успела да настави да спроводи такозване нове активности покренуте током претходног председавања.

„Процес усмерен на проширење учешћа ЈЈИ демонстриран у прошлогодишњој Будванској декларацији, а пријем Северне Македоније и Сан Марина у чланство Иницијативе успешно је настављен и током председавања Републике Србије“, рекао је Селаковић.

Селаковић је указао да се Србија, током председавања ЈЈИ надограђивала на искуства претходних председавајућих и блиско сарађивала са предстојећим словеначким председавањем, рачунајући на подршку и стручност Сталног секретаријата Јадранско-јонске иницијативе са седиштем у Анкони и у име наше земље, захвалио је Секретаријату ЈЈИ за оцену председавања Србије у овом извештају као „успешно и динамично“.

„Планирали смо да приведемо крају српско председавање ЈЈИ/ЕУСАИР на петом годишњем форуму и захваљујући издашној подршци Европске комисије и изузетно конструктивном приступу садашње председавајуће - Словеније, управо ових дана имамо Пети форум“, рекао је Селаковић.

Министар је указао да је пандемија прерасла у велику претњу свим земљама учесницама Јадранско-јонске иницијативе и јадранском и јонском региону у целини, због које су сви били приморани да уведу заштитне мере, те да се то догодило у време када је Србија, у потпуности подржана од стране Секретаријата ЈЈИ, већ спровела 17 од 35 активности предвиђених календаром председавања.

„Пандемија се догодила управо у тренутку када је Привредна комора Србије, поставши редовни члан Форума јадранско-јонске привредне коморе на почетку српског председавања, била спремна да организује низ догађаја усмерених на учвршћивање наше међусобне сарадње“, указао је шеф српске дипломатије.

Министар Селаковић је, на крају излагања, уз исказану недвосмислену спремност за даљу сарадњу са свим учесницима ЈЈИ, словеначким колегама пожелео много успеха у спровођењу задатака предвиђених током њиховог тренутног председавања.