Printer Friendly Version 23.05.2019. - U Vukovaru obeležen Dan Zajedničkog veća oština @ 24 May 2019 02:36 PM

U Hrvatskom domu u Vukovaru svečano je obeležen Dan Zajedničkog veća opština, organizacije nastale 23. maja 1997. godine na osnovu Erdutskog sporazuma i Pisma namere Vlade R. Hrvatske potrđene Odlukom Vlade R. Hrvatske 1998. godine, koja brine o ostvarivanju prava srpske nacionalne zajednice u Vukovarsko-sremskoj i Osječko-baranjskoj županiji.
  U obraćanju prisutnima S. Jeremić, predsednik ZVO, ukazao je na značaj ove institucije u rešavanju brojnih problema sa kojima se od mirne reintegracije do danas suočavaju predstavnici srpske nacionalne manjine; na ostvarene rezultate u prethodnom periodu i niz nerešenih problema. Posebno je istakao dobru saradnju sa svim instancama vlasti u R. Srbiji.
Kao izaslanik predsednika R. Srbije A. Vučića, obratio se M. Vučević, gradonačelnik Novog Sada i preneo pozdrave i podršku predsednika, naglasivši da Srbija nikada neće odustati od pružanja podrške i pomoći svojim sunarodnicima, gde god živeli.
Usledilo je i potpisivanje Sporazuma o saradnji Grada Novog Sada i Zajedničkog veća opština, kojim je definisana saradnja u oblasti obrazovanja, kulture, medija, informisanja, vere, sporta, ljudskih prava i privrede.
U ime predsednice Vlade R. Srbije A. Brnabić, obratio se I. Bošnjak, sekretar MDULS i predsednik Međuvladinog mešovitog odbora RS i RH za rešavanje pitanja srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Srbiji. Ukazao je na potrebu rešavanja ključnih pitanja, od prenosa osnivačkih prava za škole, preko mogućnosti kulturne i medijske identifikacije, a u skladu sa evropskim principima i korišćenje jezika i pisma u javnoj komunikaciji sa institucijama država u kojima živimo.

Prisutnima se obratio i Božo Galić, župan Vukovarsko-sremske županije i
Milorad Pupovac, saborski zastupnik i predsednik SDSS i SNV.
Na svečanosti je pročitano pismo podrške radu ZVO upućeno iz Kancelarije predsednice R. Hrvatske, K. Grabar Kitarović.

Među mnogobrojnim gostima svečanosti su prisustvovali: predstavnici Srpske pravoslavne crkve na čelu sa episkopom Osečko-poljskim i baranjskim Heruvimom; predstavnici Ambasade R. Srbije u Hrvatskoj, ambasadorka Mira Nikolić sa saradnicima; predstavnici Generalnog konzulata u Vukovaru, generalni konzul Milan Šapić i konzul, LJudmila Ostojić; predstavnici Vlade Republike Srbije i Vlade AP Vojvodine; načelnici okruga, opština i gradova Srbije, kao i načelnici opština iz sastava ZVO.