Printer Friendly Version Обележен Дан ЗВО @ 24 May 2018 11:36 AM

                   Свечаном академијом у Хрватском дому Вуковар обележен Дан ЗВО. Ова српска институција која у оквиру свог рада брине о заштити мањинских права, култури, образовању, спорту и информисању Срба са истока Хрватске, настала је након што је Влада РХ 23. маја 1997. донела одлуку о оснивању ЗВО-а и након што је прва скупштина овог тела конституисана после локалних избора исте године. Заједничко веће општина предвиђено је Ердутским споразумом из новембра 1995. године, а велики део својих надлежности црпи из Писма намере Владе РХ од 1997. године. Као свој дан већ дуги низ година обележава 23. мај.
                

               Окупљеним званицама који су испунили салу Хрватског дома обратио се председник ЗВО-а Срђан Јеремић, затим и председник Српског народног већа Милорад Пуповац.

              Присутнима су се обратили и изасланик председника Владе и Сабора РХ, председник Скупштине Вуковарско-сремске жупаније Дражен Милинковић, изасланик председнице, осјечки градоначелник Иван Вркић и амбасадор Републике Србије у Хрватској Мира Николић. Сви су указали на потребу јачања сарадње између Хрватске и Србије и решавања отворених питања.

                  Поред истакнутих говорника на прослави дана ЗВО-а присуствовао је и генерални конзул Републике Србије у Вуковару Милан Шпић, као и бројни представници политичког и друштвеног живота са подручја славонских жупанија, представници министарстава из Хрватске и Србије као и представници Српске православне цркве, предвођени недавно изабраним епископом Осјечко-пољске и барањске епархије, господином Херувимом.