Printer Friendly Version Obeležena 22-godišnjica potpisivanja Erdutskog sporazuma @ 15 November 2017 11:06 AM

U Vukovaru je 12. novembra 2017. godine, u prostorijama Srpskog kulturnog centra Zajedničkog veća opština, svečanom akademijom obeležena 22-godišnjica potpisivanja Erdutskog sporazuma i 20-godišnjica osnivanja Zajedničkog veća opština i Srpskog narodnog veća.

Na skupu su govorili Srđan Jeremić, predsednik Zajedničkog veća opština, Milorad Pupovac, predsednik Srpskog narodnog veća, Ivan Anušić, župan Vukovarsko-sremske županije u svojstvu izaslanika premijera A. Plenkovića i Vojislav Stanimirović, predsednik Glavne skupštine SDSS.  Iz reda većinskog naroda skupu je prisustvovao i I. Vrkić, gradonačelnik Osijeka i jedan od aktivnih učesnika sprovođenja mirne reintegracije.

U svom obraćanju Srđan Jeremić, predsednik ZVO rekao je da je Erdutskim sporazumom, potpisanim 12. novembra 1995. godine, između predstavnika Vlade R. Hrvatske i tadašnjih predstavnika Srba, uz posredovanje međunarodne zajednice, započeo dvogodišnji period mirne reintegracije istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema u ustavno-pravni poredak R. Hrvatske, da je zaustavljen rat i stradanje, srpskoj zajednici omogućen ostanak na vekovnim ognjištima, a pripadnicima hrvatskog naroda povratak u svoje kuće i stanove. Govoreći o još uvek nerešenim problemima srpske zajednice, spomenuo je nedovoljnu zastupljenost Srba u državnim i javnim institucija, neisplaćivanje zaostalih penzija, probleme stambenog zbrinjavanja i registracije škola u kojima se nastava održava na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.

U ime predsednika Vlade Andreja Plenkovića okupljene je pozdravio Ivan Anušić, župan Osiječko-baranjske županije koji je istakao da je u proteklom periodu postignut prihvatljiv nivo zajedničkog života u slozi i da mirni suživot nema alternativu. Pozvao je Srbe u Hrvatskoj da budu most za članstvo Srbije u Evropskoj Uniji.
Milorad Pupovac je rekao da je obeležavanje 22. godišnjice Erdutskog sporazuma značajan jubilej ne samo za srpsku zajednicu u Hrvatskoj, nego i za čitavu Hrvatsku jer je doneo trajan mir, potpunu teritorijalnu suverenost, a Srbima u Hrvatskoj mogućnost integracije u hrvatsko društvo i povratak izbeglih. On je dodao da nema sumnje da su Erdutski sporazum i Pismo o namerama Vlade Hrvatske međunarodni dokumenti snage međunarodnih ugovora trajnog karaktera, što je potvrdila i Kancelarija UN za pravna pitanja.  Izjavio je da je unapređenje odnosa između Hrvatske i Srbije trajni cilj i interes Srpskog narodnog veća i Zajedničkog veća opština.