Printer Friendly Version Обележена 22-годишњица потписивања Ердутског споразума @ 15 November 2017 10:57 AM

 

У Вуковару је 12. новембра 2017. године, у просторијама Српског културног центра Заједничког већа општина, свечаном академијом обележена 22-годишњица потписивања Ердутског споразума и 20-годишњица оснивања Заједничког већа општина и Српског народног већа.

 

На скупу су говорили Срђан Јеремић, председник Заједничког већа општина, Милорад Пуповац, председник Српског народног већа, Иван Анушић, жупан Вуковарско-сремске жупаније у својству изасланика премијера А. Пленковића и Војислав Станимировић, председник Главне скупштине СДСС.  Из реда већинског народа скупу је присуствовао и И. Вркић, градоначелник Осијека и један од активних учесника спровођења мирне реинтеграције.


У свом обраћању Срђан Јеремић, председник ЗВО рекао је да је Ердутским споразумом, потписаним 12. новембра 1995. године, између представника Владе Р. Хрватске и тадашњих представника Срба, уз посредовање међународне заједнице, започео двогодишњи период мирне реинтеграције источне Славоније, Барање и западног Срема у уставно-правни поредак Р. Хрватске, да је заустављен рат и страдање, српској заједници омогућен останак на вековним огњиштима, а припадницима хрватског народа повратак у своје куће и станове. Говорећи о још увек нерешеним проблемима српске заједнице, споменуо је недовољну заступљеност Срба у државним и јавним институција, неисплаћивање заосталих пензија, проблеме стамбеног збрињавања и регистрације школа у којима се настава одржава на српском језику и ћириличном писму.


У име председника Владе Андреја Пленковића окупљене је поздравио Иван Анушић, жупан Осијечко-барањске жупаније који је истакао да је у протеклом периоду постигнут прихватљив ниво заједничког живота у слози и да мирни суживот нема алтернативу. Позвао је Србе у Хрватској да буду мост за чланство Србије у Европској Унији.
Милорад Пуповац је рекао да је обележавање 22. годишњице Ердутског споразума значајан јубилеј не само за српску заједницу у Хрватској, него и за читаву Хрватску јер је донео трајан мир, потпуну територијалну сувереност, а Србима у Хрватској могућност интеграције у хрватско друштво и повратак избеглих. Он је додао да нема сумње да су Ердутски споразум и Писмо о намерама Владе Хрватске међународни документи снаге међународних уговора трајног карактера, што је потврдила и Канцеларија УН за правна питања.  Изјавио је да је унапређење односа између Хрватске и Србије трајни циљ и интерес Српског народног већа и Заједничког већа општина.