Printer Friendly Version Komemoracija i pomen za Srbe stradale u selu Kukunjevac 1942. godine @ 31 October 2017 02:01 PM

        

   U selu Kukunjevac kod Lipika, 11. oktobra 2017. godine održana je komemoracija i pomen na 243 pripadnika srpskog naroda ubijenih 1942. godine. Komemoracija je održana u organizaciji Veća SNM Lipik, Mesnog odbora Kukunjevac i udruženja boraca i antifašista Lipika i Pakraca.

           U srpskom selu Kukunjevcu, 11. oktobra 1942. godine, ustaške vlasti ubile su 243 žitelja ovog mesta, dok je u toku Drugog svetskog rata preko 400 meštana stradalo u logorima Jadovno, Jasenovac, Sisak i Stara Gradiška.

           Komemoracija je otpočela okupljanjem kod ruševina Srpske pravoslavne crkve posvećene Svetoj Petki (minirane 1991.g) odakle su se učesnici komemoracije uputili na mesto stradanja, gde su delegacije položile vence na spomenik stradalim. Nakon polaganja venaca, parastos žrtvama služili su sveštenici Pakračko-slavonske eparhije.

          Na spomenik stradalim vence su položili: D. Karanović potpredsednik Srpskog narodnog veća, M. Šapić generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru i N. Kalezić, konzul, M. Grozdanić, zamenik župana iz reda SNM u Požeško-slavonskoj županiji, N. Ivanović predsednik Veća SNM Pakraca i drugi.