Printer Friendly Version Комеморација и помен за Србе страдале у селу Кукуњевац 1942. године @ 31 October 2017 01:51 PM

 

 

 

                              У селу Кукуњевац код Липика, 11. октобра 2017. године одржана је комеморација и помен на 243 припадника српског народа убијених 1942. године. Комеморација је одржана у организацији Већа СНМ Липик, Месног одбора Кукуњевац и удружења бораца и антифашиста Липика и Пакраца.

                            У српском селу Кукуњевцу, 11. октобра 1942. године, усташке власти убиле су 243 житеља овог места, док је у току Другог светског рата преко 400 мештана страдало у логорима Јадовно, Јасеновац, Сисак и Стара Градишка.

                          Комеморација је отпочела окупљањем код рушевина Српске православне цркве посвећене Светој Петки (миниране 1991.г) одакле су се учесници комеморације упутили на место страдања, где су делегације положиле венце на споменик страдалим. Након полагања венаца, парастос жртвама служили су свештеници Пакрачко-славонске епархије.

                             На споменик страдалим венце су положили: Д. Карановић потпредседник Српског народног већа, М. Шапић генерални конзул Републике Србије у Вуковару и Н. Калезић, конзул, М. Грозданић, заменик жупана из реда СНМ у Пожешко-славонској жупанији, Н. Ивановић председник Већа СНМ Пакраца и други.