Printer Friendly Version Обележавање годишњице страдања мештана пакрачког села Кусоње @ 16 August 2016 12:36 PM

У организацији Месног одбора Кусоње, 13. августа 2016. године обележено је страдање мештана овог и околних пакрачких села (Драговићи и Чакловица) које се догодило 13. августа 1942. године. Тог дана синхронизованом акцијом усташких снага на свиреп начин лишено је живота 520 мештана овог и околних пакрачких села и непознати број избеглица са Козаре. Један број мештана је запаљен у цкрви Светог Георгија, док су други заклани и бачени у два бунара.

Према програму обележавања страдања положени су венци на споменик жртвама (који је обновљен 2009. године), освештани су крстови (подигнути на месту на којем су се налазили бунари у које су бачене жртве) и служена је Света Литургија у храму Светог Великомученика Георгија. Литургију је службио владика славонско-пакрачки Јован (Ћулибрк).

Обележавању су присуствовали С. Милошевић, заменик председника СНВ, М. Грозданић, заменик жупана из реда СНМ Пожешко-славонске жупаније, И. Павковић, заменик жупана из реда СНМ Вировитичко-подравске жупаније и Н. Калезић конзул Србије у Вуковару, која је том приликом у име конзулата положила венац на споменик жртвама.