Printer Friendly Version Obeležavanje godišnjice stradanja meštana pakračkog sela Kusonje @ 16 August 2016 12:12 PM

U organizaciji Mesnog odbora Kusonje, 13 avgusta 2016. godine, obeleženo je stradanje meštana ovog i okolnih pakračkih sela (Dragovići i Čaklovica) koje se dogodilo 13. avgusta 1942. godine. Tog dana sinhronizovanom akcijom ustaških snaga na svirep način lišeno je života 520 meštana ovog i okolnih pakračkih sela i nepoznati broj izbeglica sa Kozare. Jedan broj meštana je zapaljen u ckrvi Svetog Georgija, dok su drugi zaklani i bačeni u dva bunara.  

Prema programu obeležavanja stradanja ploženi su venci na spomenik žrtvama (koji je obnovljen 2009. godine), osveštani su krstovi (podignuti na mestu na kojem su se nalazili bunari u koje su bačene žrtve) i služena je Sveta Liturgija u hramu Svetog Velikomučenika Georgija. Liturgiju je služio vladika slavonsko-pakrački Jovan (Ćulibrk).

Obeležavanju su prisustvovali S. Milošević, zamenik predsednika SNV, M. Grozdanić, zamenik župana iz reda SNM Požeško-slavonske županije, I. Pavković zamenik župana iz reda SNM Virovitičko-podravske županije i N. Kalezić, konzul Srbije u Vukovaru, koja je tom prilikom položila u ime konzulata venac na spomenik žrtvama.