Printer Friendly Version 9. ИЗЈАВА СЈЕЋАЊА СРПСКОГ НАРОДНОГ ВИЈЕЋА @ 3 August 2016 11:34 AM

Загреб, 3. августа 2016.

Поводом 21. годишњице војно-полицијске акције "Олуја" Српско народно вијеће, као и поводом свих ранијих годишњица, жали и суосјећа са свима - како Србима тако и Хрватима те припадницима других националности - који су у тој акцији изгубили животе, здравље, имовину и домове. На исти начин жалимо и суосјећамо са свима који су до те акције и након ње страдавали и патили као прогнани и избјегли због непосредних ратних опасности и ратних посљедица. Нарочито жалимо за онима који су страдавали као цивили, ратни заробљеници те који су неповратно остали без својих домова и завичаја.

Српско народно вијеће и ове се године сјећа оних којих се у прославама "Олује" нитко не сјећа - убијених, рањених и протјераних Срба у Хрватској. Након 21 године сматрамо да је вријеме да се "Олуја" обиљежи и са свијешћу и с обзиром према страдању Срба, њихову хисторијском прогонству, уништавању њихових насеља и онемогућавању њихова повратка. У противном, одржат ће се дојам да ово славље служи тому да се таква свијест не развије и да такав обзир не настане. Одржат ће се дојам да службена, државна политика сјећања избјегава суочавање с одговорношћу због своје ратне политике према Србима. Избјегава такођер увидјети да једностраним сјећањем само продужава ратне политике и избјегава суочавање с међународно преузетим обавезама за кажњавање ратних злочина који су током и након "Олује" почињени, а до данас нису санкционирани. Славље у околностима некажњених злочина тежак је правни и морални проблем.

Зато Српско народно вијеће сматра да је вријеме да се "Олуја" обиљежи не само са свијешћу о страдању свих већ и с циљем изградње политике и културе мира те политике и културе толеранције. Стављање прославе у службу јачања јавног милитаризма, продубљивања политичке нетолеранције и обнављања међуетничке мржње лоша је и штетна служба. Стављање прославе у службу потицања сукобљавања са земљама у регији једанко је лоша и штетна служба. Зато позивамо представнике државне власти да не градимо једностране и паралелне политике сјећања, да се посветимо изградњи културе мира и толеранције те политици добросусједских односа.