Printer Friendly Version ОБНОВА ПРАВОСЛАВНОГ ЗАВЕТНОГ КРСТА СВ. МАРКА У ОСИЈЕКУ @ 12 May 2016 11:29 AM

На иницијативу Већа српске националне мањине у Осијеку је обновљен Православни заветни крст Св. Марка из прве половине XVIII века који се налази у Бановој улици, а трошкове обнове и рестаурације финансирао је град Осијек. За првобитно подизање Православног заветног крста везана су два предања према којима је град захватила велика несрећа (према првом предању куга, а према другом велики пожар) након чега су се грађани заветовали да ће подићи Заветни крст.


Освештање крста, пред неколико десетина окупљених грађана, 8. маја 2016. године обавио је осијечки парох протојереј-ставрофор Ратомир Петровић, а међу присутнима су били градоначелник Осијека Иван Вркић, генерални конзул Р. Србије у Вуковару Живорад Симић и председник Већа српске националне мањине Милорад Мишковић.
Поред овог заветног крста у Осијеку постоје још четири православна крста на различитим дестинацијама у граду, од којих је у најлошијем стању Чарнојевићев крст који подигнут 1690. године на месту где је према предању патријарх Арсеније Чарнојевић прешао Драву и дошао у ове крајеве.