Printer Friendly Version OBAVEŠTENjE U VEZI SA IZBOROM ZA NARODNE POSLANIKE @ 8 March 2016 10:30 AM

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić potpisao je Odluku o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora, koji će se održati 24. aprila 2016. godine. Birači koji imaju boravište u Republici Hrvatskoj mogu ostvariti svoje biračko pravo u diplomatsko-konzuarnim predstavništvima Republike Srbije u Republici Hrvatskoj, ukoliko najkasnije do 2. aprila o.g. podnesu prijavu da će glasati u jednom od diplomatsko-konzularnih predstavnišava Republike Srbije -u Ambasadi R. Srbije u Zagrebu, Generalnom konzulatu R. Srbije u Vukovaru ili Generalnom konzulatu R. Srbije u Rijeci.
Biračko pravo imaju državljani Srbije koji imaju prijavljeno prebivalište u Republici Srbiji. U inostranstvu mogu da glasaju samo oni birači koji su upisani u jedinstveni birački spisak u Republici Srbiji i koji blagovremeno podnesu prijavu, posredstvom diplomatsko-konzularnog predstavništva, da će glasati u inostranstvu. Biračko mesto u diplomatsko-konzularnim predstavništvu će biti otvoreno ukoliko je u spisak glasača upisano najmanje 100 lica.
Pozivaju se državljani Srbije sa boravkom na jurisdikcionom području Generalnog konzulata Republike Srbije u Vukovaru da nam se obrate radi podnošenja zahteva za upis u birački spisak podatka da će glasati u ovom konzularnom predstavništvu. Napominjemo da su lica koja su prethodnim izborima glasala na ovom biračkom mestu dužna da podnesu novu prijavu za predstojeće izbore.
Državljani Srbije koji nisu upisani u jedinstveni birački spisak mogu, posredstvom Generalnog konzulata Republike Srbije u Vukovaru da podnesu istovremeno zahtev za upis u jedinstveni birački spisak i zahtev za upis podataka da će glasati u inostranstvu. Generalni konzulat će ove zahteve dostaviti nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema poslednjem prebivalištu podnosioca zahteva, odnosno prema poslednjem prebivalištu njegovih roditelja.
Birači mogu da izvrše uvid u jedinstveni birački spisak elektronskim putem na zvaničnoj stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave - www.mduls.gov.rs, unošenjem podataka o jedinstvenom matičnom broju građana.
Radi dodatnih informacija građani se mogu obratiti Generalnom konzulatu Republike Srbije u Vukovaru na telefon  032 / 441 016   i   032 / 441 183.