Printer Friendly Version ОБАВЕШТЕЊЕ У ВЕЗИ СА ИЗБОРОМ ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ @ 8 March 2016 10:28 AM

Председник Србије Томислав Николић потписао је Одлуку о расписивању ванредних парламентарних избора, који ће се одржати 24. априла 2016. године. Бирачи који имају боравиште у Републици Хрватској могу остварити своје бирачко право у дипломатско-конзуарним представништвима Републике Србије у Републици Хрватској, уколико најкасније до 2. априла о.г. поднесу пријаву да ће гласати у једном од дипломатско-конзуларних представнишава Републике Србије -у Амбасади Р. Србије у Загребу, Генералном конзулату Р. Србије у Вуковару или Генералном конзулату Р. Србије у Ријеци.
Бирачко право имају држављани Србије који имају пријављено пребивалиште у Републици Србији. У иностранству могу да гласају само они бирачи који су уписани у јединствени бирачки списак у Републици Србији и који благовремено поднесу пријаву, посредством дипломатско-конзуларног представништва, да ће гласати у иностранству. Бирачко место у дипломатско-конзуларним представништву ће бити отворено уколико је у списак гласача уписано најмање 100 лица.
Позивају се држављани Србије са боравком на јурисдикционом подручју Генералног конзулата Републике Србије у Вуковару да нам се обрате ради подношења захтева за упис у бирачки списак податка да ће гласати у овом конзуларном представништву. Напомињемо да су лица која су претходним изборима гласала на овом бирачком месту дужна да поднесу нову пријаву за предстојеће изборе.
Држављани Србије који нису уписани у јединствени бирачки списак могу, посредством Генералног конзулата Републике Србије у Вуковару да поднесу истовремено захтев за упис у јединствени бирачки списак и захтев за упис података да ће гласати у иностранству. Генерални конзулат ће ове захтеве доставити надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева, односно према последњем пребивалишту његових родитеља.
Бирачи могу да изврше увид у јединствени бирачки списак електронским путем на званичној страници Министарства државне управе и локалне самоуправе - www.mduls.gov.rs, уношењем података о јединственом матичном броју грађана.
Ради додатних информација грађани се могу обратити Генералном конзулату Републике Србије у Вуковару на телефон  032 / 441 016   и   032 / 441 183.