Printer Friendly Version ДВАДЕСЕТ ГОДИНА ОД ПОТПИСИВАЊА ЕРДУТСКОГ СПОРАЗУМА @ 23 November 2015 08:45 AM

Са сајта Заједничког већа општина:
 

Двадесета годишњица потписивања Ердутског споразума обележена је 12. новембра у дворцу Адамович у Ердуту. Управо је на истом том месту 1995. године потписан документ који је означио почетак мира у источној Хрватској.
 

Овогодишњу прославу организовала је локална власт општине Ердут на чији је захтев као покровитељ свечаности позитивно одговорила председница Хрватске, Колинда Грабар Китаровић.
 

Најважнији циљ Ердутског споразума био је мир, али и одредбе које су српској заједници гарантовале потпуну интеграцију у друштво након рата, истакао је председник ЗВО, Драган Црногорац који је приликом обраћања присутнима указао на значај овог документа и поново  позвао званичну Хрватску да заштите вредности Ердутског споразума.
 

- Oдредба дванаест, овог споразума гарантује Србима посебну институцију као што је Заједничко веће општина као трајни залог права Србима у РХ и јачање српских организација које су постојале и пре а и оне које су основане нетом после, СНВ и СДСС. Дакле ЗВО је утемељено у самом споразуму и чуваће његове вредности и сарађиваће са свим институцијама власти, са страним представницима других земаља, матичном земљом. За нас не само да нема говора да  Ердутски споразум није трајног карактера, негo сматрамо да у њему има још много простора за црпљење позитивних ствари које нам могу помоћи у развоју наше државе, демократије и међусобног разумевања и уважавања. Има пуно простора, готово сваки дан да држава прославља овакве датуме, јер шта нам друго преостаје ако нећемо да славимо мир, истакао је Црногорац.
 

Присутнима су се обратили и изасланик председнице Колинде Грабар Китаровић, непосредних учесника у процесу мирне реинтеграције и преговорима уочи потписивањa споразума градоначелник Осијека Ивица Вркић, изасланик Владе РХ Арсен Баук, председник СНВ Милорад Пуповац и домаћин прославе начелник општине Ердут Југослав Весић.
 

Међу уваженим гостима били су непосредни учесник у реализацији Ердутског споразума др Војислав Станимировић, изасланик министра вањских послова Републике Србије - помоћник за конзуларне послове и дијаспору Драган Момчиловић, генерални конзул Републике Србије Живорад Симић, изасланик председника Хрватског сабора Домагој Хајдуковић, представници дипломатског кора у РХ: амбасадорка Краљевине Норвешке Астрид Версто, изасланик јапанског амбасадора - први секретар за политичка питања Yукихиро Такеyа, изасланик америчког амбасадора - трећи секретар амбасаде Јакоб Гринберг, жупан вуковарско-сремски Божо Галић и његов заменик Ђорђе Ћурчић, заменици осјечко-барањског жупана Жељко Краљичак и Јован Јелић, председник ердутског Општинског већа Јово Вуковић, представници опшина Борово, Маркушица, Трпиња, Негославци, Јагодњак и Шодоловци.