Printer Friendly Version ОБНОВА ХРАМОВА У СЛАВОНИЈИ @ 28 September 2015 12:59 PM

Из (српских) "Новости" од 18.09.2015. године:

"Осјечки "Глас Славоније" у два узастопна дана извјестио је своје читаоце о обнови и изградњи два православна храма у Славонији. Прво је 11. септембра писао о "бојењу вањске фасаде православне цркве Св. Тројице у Миклеушу, чији ће вањски дио тиме бити потпуно обновљен. Црква је саграђена средином 18. стољећа, а оштећена је у Домовинском рату 1992. године.
Захваљујући Жарку Драгичевићу и мјештанима Миклеуша Ненаду Дубајићу и Миодрагу Јарићу, црква је ове године доживјела свој грађевински препород. Подигнути су нови потпорни зидови, црква је добила ново кровиште, звоник, електроинсталације и вањску фасаду, а уређена је и унутрашњост. Вриједност радова износи приближно 400.000 куна, а изводи их Грађевински обрт Билић из Слатине. На празник Пресветог Тројства или Свете Тројице по јулијанском календару, у још недовршеној цркви одржана је литургија, коју је предводио епископ пакрачко-славонски Јован с још неколико православних свећеника". Освећење цркве најављено је за јесен, кад буде потпуно обновљена и опремљена.

Већ сутрадан, 12. септембра, објављен је и чланчић, с чак пет фотографија на веб-порталу "Гласа Славоније", о томе да је у Паучју, селу на самом рубу Ђаковштине, освећена новоизграђена црква светог великомученика Георгија, што је догађај од велике вјерске и сваке друге важности за то невелико село, које данас броји 50-ак становника. Освећење је организовала тамошња Српскоправославна црквена општина, а свету архијерејску литургију служио је епископ осјечко-пољски и барањски Лукијан.
"Тај је храм", пише "Глас Славоније", "трећи по реду који је изграђен на истим темељима. Посвета храма у Паучју окупила је мјештане, расељене Паучане и вјернике православне вјероисповијести из других мјеста. Посвети је у име Опћине Левањска Варош, којој Паучје гравитира, назочио начелник Славко Тидлачка. Паучје са својом поновно изграђеном православном црквом у средишту села припадат ће средишту парохије Будимци, а за њ је именован протонамјесник Немања Клајић. Храм светог Великомученика Георгија изграђен је већином од донација вјерника, а већ сутрадан, у недјељу, 13. септембра, у њему су обављена и два крштења, прва крштења у том селу након чак 70 година".