Printer Friendly Version СВЕЧАНО ОБЕЛЕЖЕН ДАН ЗАЈЕДНИЧКОГ ВЕЋА ОПШТИНА @ 27 May 2015 03:50 PM

Са сајта ЗВО-а

Свечаним програмом у Хрватском дому у Вуковару је 25. маја обележена осамнаеста годишњица од оснивања Заједничког већа општина. Ова српска институција која у оквиру свог рада брине о заштити мањинских права, култури, образовању, спорту и информисању Срба са истока Хрватске, настала је након што је Влада РХ 23. маја 1997. донела одлуку о оснивању ЗВО-а и након што је прва скупштина овог тела конституисана после локалних избора исте године. Заједничко веће општина предвиђено је Ердутским споразумом из новембра 1995. године, а велики део својих надлежности црпи из Писма намере Владе РХ од 1997. године. Као свој дан већ дуги низ година обележава 23. мај.

Oкупљеним узваницима који су испунили салу Хрватског дома обратио се председник ЗВО-а ДраганЦрногорац, затим и председник Српског народног већа Милорад Пуповац, а по први пут су међу гостима били и изасланици председника државе и председника Сабора. Као изасланик Колинде Грабар Китаровић присутнима се обратио жупан Вуковарско-сремске жупаније Божо Галић, а као изасланик Јосипа Леке говорио је саборски заступник Дамир Римац.

Поред истакнутих говорника на прослави дана ЗВО-а присуствовали су и генерални конзул Републике Србије у Вуковару Живорад Симић, председник Самосталне демократске српске странке Војислав Станимировић, заменици осјечко-барањског и вуковарско-сремског жупана Јован Јелић и Ђорђе Ћурчић, заменици градоначелника Белог Манастира и Вуковара Предраг Стојановић и Срђан Милаковић, саборски заступник Миле Хорват, као и представници општина, удружења, организација, привредника и црквени великодостојници са простора деловања ЗВО-а.

Након обраћања говорника уследила је и додела традиционалних годишњих награда ЗВО-а. Плакета ЗВО-а додељена је пољопривредној задрузи „Брестове међе“ из Борова, а повељу ЗВО-а добила је Нада Шалајић из Јагодњака. На свечаности су додељени и поклони најуспешнијим матурантима у овогодишњој генерацији који похађају средње школе у којима се настава одвија на српском језику и ћириличном писму. Управа за односе са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Србије на предлог Генералног конзулата Србије у Вуковару и Одбора за образовање ЗВО-а, обезбедила је за ову прилику шест репрезентативних књига “Срби и савезници у великом рату”. У уметничком делу програма наступила је солистикиња Радио-телевизије Војводине и рођена Вуковарчанка Александра Падров уз акустични трио на клавиру, хармоници и виолини.