Printer Friendly Version КОМЕМОРАЦИЈА У СПОМЕН ПАРКУ ДУДИК @ 18 May 2015 04:07 PM

Са сајта ЗВО-а

Другог викенда у мају одржана је комеморација на спомен парку Дудик у Вуковару у организацији Заједнице удружења антифашистичких бораца и антифашиста Вуковарско-сремске жупаније. Сама манифестација одржана је под високим покровитељством Сабора и Владе Републике Хрватске, те под покровитељством града Вуковара, Вуковарско-сремске жупаније и Српског народног већа из Загреба.

Код још увек необновљеног и девастираног споменика венце су положиле многобројне делегације попут хрватског Сабора, Владе РХ, Вуковарско-сремске жупаније, града Вуковара, амбасаде и конзулата Републике Србије, Заједничког већа општина, Српског народног већа, антифашистичких удружења, српских мањинских већа, појединих општина, политичких странака као и делегација из Републике Србије.

У културно-уметничком програму на Дудику учествовали су Вуковарско српско певачко друштво „Јавор“ и рецитатори вуковарске Гимназије, док су се на свечаној академији одржаној у Ружичкиној кући присутнима обратили председник СНВ-а и саборски заступник Милорад Пуповац, те представник Сабора Дамир Томић.

На једном од пет конуса који између осталог чине споменик на Дудику постављена је скела што је знак да је коначно почела обнова некадашњег спомен парка.

На Дудику је у периоду од 1941. до 1943. године по званичним подацима стрељано нешто више од 400 људи, махом Срба, али и припадника других националности (Јевреја, Рома, Хрвата и других). Прве жртве убијене на овом стратишту доведене су из Боботе, а жртава је било и из других места од Земуна до Винковаца, па чак и из Новог Сада, Осијека и Загреба.