Printer Friendly Version Почиње обнова цркве у Газијама из 18. стољећа @ 24 September 2014 01:45 PM

Извор: Глас Славоније, 24.09.2014.
"Газије - Српска православна црквена опћина Газије ускоро би могла почети обнову цркве Св. тројице у Газијама, саграђене 1754. године, најстаријег сакралног објекта у опћини Феричанци. Чим се изабере најповољнији понуђач, могли би почети припремни радови, успостављање и осигуравање градилишта те чишћење и уклањање садашњег сувишног материјала. Тиме би се објект припремио за почетак санације кровишта, прве фазе темељите обнове објекта, која обухваћа и уређење прочеља, унутрашњости и вањских површина, а све у складу с конзерваторским увјетима.
Надамо се донацијама твртки, институција и појединаца-истакнуо је парох Јован Шаулић. Иако је за обнову цркве потребно неколико стотина тисућа куна, парох Јован каже како је важно да радови почну јер "човјек који нешто почне уз љубав Божју, уз љубав Божју ће тај посао и завршити". Стручњаци раде свој посао, а ми у Цркви можемо само изразити радост и надати се како ће грађевински радови на кровишту ускоро и почети. А онда остаје само нада да ће донатори препознати важност цјелокупног пројекта, рекао је парох Јован.
У повјесним документима цркву први пут биљежи јозефински војни земљовид из 1781., а послије је приказана на катастарској измјери опћине Газије насталој 1862. године. Према попису цркава Епархије славонске, црква Св. тројице у Газијама подигнута је 1754., те обновљена 1811. и 1883. године. Једнобродна је грађевина с полукружним светиштем и звоником дограђеним у 19. стољећу. Примјер је скромне каснобарокне сакралне градње, а њезину непобитну архитектонско-стилску вриједност употпуњује очувана изворност и специфичност њезиних појединих елемената. Такођер, вриједност придоноси и неизоставан и ријетко очуван сликовит амбијент у којем је црква настала и с њим срасла. Испред цркве неколико је времешних стабала липе. Стручњаци процењује да је најстарије стабло посађено прије готово 500 година, што значи да су липе можда старије и од Гупчеве".