Printer Friendly Version Ustoličenje novog Vladike Slavonskog u Pakracu (13.09.2014.) @ 16 September 2014 12:58 PM

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić prisustvovao je ustoličenju episkopa slavonskog Jovana u Sabornoj crkvi Svete Trojice u Pakracu.

Svečanoj arhijerejskoj liturgiji, koju je služio patrijarh srpski Irinej, prisustvovali su i visoki crkveni zvaničnici katoličke crkve i drugih crkava i verskih zajednica, političke ličnosti Hrvatske, Srbije i Republike Srpske, kao i otpravnik poslova Ambasade RS - Zagreb i generalni konzul RS u Vukovaru.

Ministar Dačić izjavio je tom prilikom da je Srpska pravoslavna crkva jedan od najznačajnijih oslonaca i centara okupljanja srpskog naroda svuda u svetu.

“Veliki je značaj SPC za očuvanje duhovnog, nacionalnog, kulturnog nasleđa i identiteta Srba u Hrvatskoj”, istakao je Dačić i podsetio da se među spoljnopolitičkim prioritetima Srbije posebna važnost pridaje unapređenju odnosa sa susedima, a naročito sa državama nastalim na prostoru bivše Jugoslavije.

“Odnosi Srbije i Hrvatske treba da budu zasnovani na poverenju i zajedničkim interesima i vrednostima koje možemo da delimo. Izgradnja dobrih odnosa Srbije i Hrvatske je ključni faktor za stabilizaciju i razvoj čitavog regiona”, rekao je Dačić.