Printer Friendly Version Устоличење новог Владике Славонског у Пакрацу (13.09.2014.) @ 16 September 2014 12:57 PM

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић присуствовао je устоличењу епископа славонског Јована у Саборној цркви Свете Тројице у Пакрацу.

Свечаној архијерејској литургији, коју је служио патријарх српски Иринеј, присуствовали су и високи црквени званичници католичке цркве и других цркава и верских заједница, политичке личности Хрватске, Србије и Републике Српске, као и отправник послова Амбасаде РС - Загреб и генерални конзул РС у Вуковару.

Министар Дачић изјавио је том приликом да je Српска православна црква један од најзначајнијих ослонаца и центара окупљања српског народа свуда у свету.

“Велики је значај СПЦ за очување духовног, националног, културног наслеђа и идентитета Срба у Хрватској”, истакао је Дачић и подсетио да се међу спољнополитичким приоритетима Србије посебна важност придаје унапређењу односа са суседима, а нарочито са државама насталим на простору бивше Југославије.

“Односи Србије и Хрватске треба да буду засновани на поверењу и заједничким интересима и вредностима које можемо да делимо. Изградња добрих односа Србије и Хрватске је кључни фактор за стабилизацију и развој читавог региона”, рекао је Дачић.