Printer Friendly Version INFORMACIJE O POPLAVAMA SA SAJTA MSP @ 22 May 2014 12:19 PM

Vlada Republike Srbije proglasila je 15. maja 2014. godine vanrednu situaciju na teritoriji Republike Srbije zbog opasnosti od poplava prouzrokovanih višednevnim padavinama.

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije formiralo je Krizni štab, koji će koordinirati aktivnosti vezane za prikupljanje humanitarne pomoći i donacija iz inostranstva.
Kontakti Kriznog štaba Ministarstva spoljnih poslova:
tel: +381-66-8066-020
e-mail: kriznistab@mfa.rs


Sve diplomatske misije i međunarodne organizacije akreditovane u Republici Srbiji, kao i sva diplomatsko-konzularna predstavništva Republike Srbije u inostranstvu, obavešteni su o najneophodnijoj opremi i sredstvima koja su nadležnim organima Republike Srbije potrebna radi zbrinjavanja ugroženog stanovništva i saniranja posledica poplava. Takođe, dostavljeni su im i brojevi žiro-računa koje je otvorila Vlada Republike Srbije.

Ministarstvo spoljnih poslova izražava zahvalnost svim stranim državama i pojedincima koji su ponudili pomoć Republici Srbiji.

Uputstva za uplatu sredstava iz inostranstva - floodrelief.gov.rs
Instrukciju za uplate deviznih sredstava na žiro-račun možete preuzeti ovde.

Uputstva za dostavljanje humanitarne pomoći – molimo sve građane koji žele humanitarnu pomoć prikupljenu u inostranstvu da dopreme za Srbiju da se obrate najbližem konzularnom predstavništvu Republike Srbije, sa popunjenim obrascem o sadržaju pošiljke, koji možete naći ovde, kako bi isti overili pre puta za RS.
* * *
Dostava humanitarne pomoći iz EU preko Republike Hrvatske

Za dopremanje humanitarnih pošiljki iz zemalja EU kroz RH preporučuje se korišćenje carinskog prelaza Bajakovo, koji je 24 časa dnevno otvoren za promet svih roba i na kojem rade sve granične inspekcijske službe.

Pošiljaocima se preporučuje da podnesu izvoznu carinsku deklaraciju u zemlji odašiljanja ili u nekoj drugoj usputnoj EU članici radi bržeg završetka procedura na granici EU.

Za robu u vrednosti do 3000 € izvozna deklaracija se može podneti u svakoj izlaznoj graničnoj carinskoj kancelariji.

 


OPŠTE INFORMACIJE za lakše slanje humanitarnih pošiljki:

1. Za pošiljke koje šalju humanitarne organizacije registrovane u nekoj od država članica EU

   - potrebno je podneti izvoznu carinsku deklaraciju:
• humanitarne organizacije sa sedištem u nekoj od država članica EU mogu podneti izvoznu deklaraciju u matičnoj zemlji, bilo kojoj drugoj državi članici EU ili u RH. Ako deklaraciju podnose na nekoj carinskoj kancelariji u RH izvoznik može koristiti AD HOC EORI broj
• humanitarne organizacije sa sedištem u RH na izvoznoj deklaraciji moraju koristiti dodeljeni EORI broj
2. Pošiljke koje šalju ostala pravna lica iz EU

   - potrebno je podneti izvoznu carinsku deklaraciju:
• izvoznu deklaraciju mogu podneti u matičnoj državi, bilo kojoj drugoj državi članici EU ili u RH. Ako pravno lice šalje humanitarnu pošiljku u svoje ime, na deklaraciji se obavezno upisuje EORI broj deklaranta,
• uz izvoznu deklaraciju prilaže se gratis račun ili izjava da se radi o gratis pošiljci humanitarne pomoći sa popisom robe.
3. Pošiljke koje šalju diplomatska predstavništva

   - potrebno je podneti izvoznu carinsku deklaraciju:
• izvoznu deklaraciju mogu podneti u bilo kojoj državi članici ili u RH
• ako se deklaracija podnosi u RH izvoznik može koristiti AD HOC EORI broj
• izvoznoj deklaraciji potrebno je priložiti popis robe i potvrdu da se radi o pošiljci humanitarne pomoći, potpisanu i overenu od strane diplomatsko konzularnog predstavništva Republike Srbije iz zemlje odakle se pomoć upućuje
• preporučuje se da se takve pošiljke najave iz diplomatskog predstavništava koji pošiljku šalje preko i-mejl adrese: operativno@carina.hr
4. Pošiljke koje šalju fizička lica i grupe građana

   - izvoz ovih pošiljki obavlja se uz usmeno deklarisanje robe i uz obavezno prilaganje popisa robe.

Za više informacija pogledati ovde.


Hrvatske autoceste oslobodile su plaćanja putarine vozila koja prenose humanitarnu pomoć za ugrožena područja u Hrvatskoj, BiH i Srbiji.
Zbog evidencije besplatnih prolazaka, potrebno je dostaviti naziv organizacije ili ime i prezime, registarsku oznaku i tip vozila, kao i podatke o ulaznoj i izlaznoj naplatnoj rampi, na mejl: info@hac-onc.hr
Saopštenje Hrvatskih autocesta možete pogledati ovde.