Printer Friendly Version ОБЕЛЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА ВУКОВАРА @ 16 April 2014 09:53 AM

Поводом ослобођења Вуковара од фашистичке и усташке окупације Удружење антифашиста и антифашистичких бораца 12. априла организовало је полагање венаца на спомен костурницу у Вуковару. Поред обележавања 69. годишњице ослобођења Вуковара обележен је и почетак пробоја Сремског фронта.
Ове године почаст ослободиоцима Вуковара одале су многобројне делегације међу којима изасланици председника и Владе Републике Хрватске, града Вуковара, Генералног конзулата Републике Србије у Вуковару, Заједничког већа општина, Самосталне демократске српске странке и многих антифашистичких удружења. Пре полагања венаца на спомен костурници исти су положени и на споменик који се налази у Борову насељу.
- Ми смо следбеници тековина антифашистичке борбе и као такви наша је дужност да обележавамо све значајне датуме из тог времена. Са нашим акцијама крећемо од марта месеца па све до децембра. Поред дана ослобођења Вуковара сваке друге суботе у мају обележавамо и страдање невиних жртава на Дудику, највећем стратишту из времена Другог светског рата у Вуковару, затим Дан антифашистичке борбе као и датуме везане за погибију значајних људи из времена овог периода, истакао је председник вуковарских антифашиста Лазо Ђокић.
Данас ово удружење окупља стотинак чланова који активно учествују у његовом раду и обележавању свих ових значајних датума.
- Поред тога ово удружење баштини идеје антифашизма као једне универзалне идеје која је уткана у темеље данашње Европе, нагласио је Ђокић.
Операције за ослобођење Вуковара почеле су у децембру 1944. године, а ослобођен је 12. априла 1945. године када су у њега ушли војници Прве пролетерске бригаде Прве пролетерске дивизије НОВЈ. Дан касније ослобођена су и остала места у околини Вуковара.

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ У БОРОВУ И ПАЧЕТИНУ

Стога су 13. априла антифашистичка удружења у Борову и Пачетину такође обележила 69. годишњицу ослобођења својих места. У Борову је тај датум уједно и дан боровских пензионера. Сви они заједно са руководством општине, али и са многобројним пријатељима из Србије, Републике Српске и Мађарске одали су пошту и положили венце на споменик у Борову. Овом догађају присуствовало је преко двеста људи.

Парастос за све погинуле одржан је у Пачетину. Поред парастоса свим жртвама у Другом светском рату као и у последњем рату од 1991. до 1995. године, по први пут поменути су и сви пачетински солунски добровољци из Првог светског рата. У последњих сто година имена ових људи нигде нису помињана сем у сећањима њихових породица. На тај начин одана је пошта свима онима који су у последњих сто година положили своје животе за срећнију будућност својих потомака.

Спомен костурница

Спомен костурница на којој су полагани венци приликом обележавања ослобођења Вуковара налази се у непосредној близини вуковарске болнице. У њој се налазе посмртни остаци 388 жртава са Дудика, 155 погинулих бораца Пете војвођанске ударне бригаде као и 62 припадника руске Црвене армије кој