Printer Friendly Version ГОВОР СТЕВАНА ЖИВКОВИЋА НА КОМЕМОРАЦИЈИ У КУКУЊЕВЦУ, 11.10.2013. @ 14 October 2013 12:03 PM

Драги мјештани и пријатељи, поштовани узваници!

Као и пријашњих година дошли смо и данас да овђе одамо почаст жртвама усташког злочина почињеног 11.10.1942. године. Тог дана усташе су опколиле Кукуњевац, те све становнике које су успјели похватати отјерали су у двориште мјесне цркве Свете Петке. Код цркве су старце, жене и ђецу одвојили и депортовали у усташке логоре: Јасеновац, Стара Градишка, Копривница-Јадовно и Сисак из којих се велика већина није никад вратила. У Копривници-Јадовну 22 страдалих, Јасеновац 59, Стара Градишка 209 и Сисак 110. Свеукупно 400 мјештана. Војно способне мушкарце и партизанске породице усташе су од цркве доводиле до Дикленић потока гђе су их убијали хладним оружјем, њих 243. Само двојица мјештана успјела су побјећи испред усташке каме.

Са још 23 мјештана који су страдали као цивили током рата у другим околностима укупан број цивилних жртава достиже бројку 666 од којих 660 Срба, 3 јевреја, 2 Чеха и 1 Рус.

Са борцима партизанима који су погинули у НОБ у Кукуњевац је остао без више од трећине становника.

Ваше присуство данас и убудуће, улијева наду да жртве Кукуњевца никад неће бити заборављене. Оне заслужују наше сјећање, тугу и пажњу.

Нека им је вјечна слава и хвала !